Going down Mont Ventoux

När jag körde utför Mont Ventoux förra veckan så hade jag med mig min actionkamera och filmade utförsåkningen. I april när jag var på Mallorca och filmade så monterade jag kameran lite för snabbt och märkte när jag kom hem att jag i princip bara filmat asfalt. Asfalt kan ju vara rofyllt, men blåa hav och klarblå himmel och fantastiska bergslandskap slår ju asfalt alla dagar i veckan. Det var bara slänga all film med andra ord. Den här gången tror jag det blev lite bättre efter lite noggrannare fastsättning.

Man kan ju tycka att det inte går så fort, problemet var bara att det blåste halvstorm (i svenska mått mätt, i franska alpmått mätt så blåste det nog sådär). Mitt framhjul ville inte riktigt bete sig och uppåt +40 km/h tog vinden tag i det lite för mycket och det började antyda en lätt wobblande känsla och det var med andra ord ingen mening att försöka köra fort just när jag var där. Högprofil i alperna kanske inte var veckans smartaste bud, men i alla fall. Jag sparade ljudet på filmen så kanske man kan få en liten känsla för hur mycket det faktiskt blåste där uppe.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När jag tittar på filmen själv så slås jag av hur fantastisk den där bergstoppen är, jag tycker verkligen landskapet är extremt fascinerande och utsikten är ju magiskt. Det var helt klart när jag var där och förhållandevis varmt (11 grader på toppen men efter att man klättrar i flera timmar så skulle nog 0-gradigt upplevts som varmt, initialt i alla fall). Det går att se mil efter mil åt alla väderstreck och ja, sa jag att det var magiskt? Jag kanske låter som en trasig skiva, men så var det. Om man ska ta sig till något berg i Frankrike och alperna så rekommenderar jag Mont Ventoux före allt annat (typ Alpe d’Huez (totalt överreklamerat), Galibier, Glandon m.m.)! Ingenting toppar Mont Ventoux, inte för mig i alla fall!
DSC_3015-1

Vi skulle kunna säga att det var lite kärlek vid första ögonkastet, hur ofta händer det i livet? Undra hur många svettiga fransmän som har *llat den där stolpen för övrigt? Usch….
DSC_3039-1

Övriga tips om Mont Ventoux är att verkligen kolla väderprognosen innan ni ska ge er upp, tydligen blåser det mer än 90km/h(!!!) under 240 dagar om året så ni kan ju ana att det är få dagar som är riktigt fina. Sista 6 km stängs av när det är farligt att bege sig dit upp, jag vet inte hur ofta det sker, men antar att det är förhållandevis ofta. Sen är det ju roligare att klättra berg om man inte har svinblåst i ansiktet, jag hade motvind ibland och när det är långa bitar av +10% så behöver man inte stark motvind också. Men det kanske är så att Mont Ventoux inte är legendariskt bara för ingenting? Det kanske hör till att det blåser snålvind i ansiktet? Jag vet inte, jobbigt var det i alla fall!
DSC_2978-1

Leave a Reply