På Mallorca kan ingen höra dig gråta – Part II

Äntligen har min väska kommit från Mallorca (den hann precis anlända hem till dörren i onsdags innan jag skulle ge mig iväg norröver). Lyckligtvis landade väskan med så pass god mariginal att jag hann lägga innehållet i tvätten, för det luktade INTE gott. Verkligen inte. Surgubbe hade varit en komplimang för stanken. Halvblöta cykelkläder + badkläder gör sig inte bra i en resväska i flera dagar.

Anländ väska betyder äntligen är mina bilder från resan återfunna! Det här kanske var sista gången jag checkade in min dator (den sjunger ändå på sista versen sen några år så jag brukar checka in den för att slippa hålla på med den i handbagaget). Men förlorar man sin väska så är det ju dumt att lägga sina värdesaker i den, känns som om det är mindre risk att bli av med handbagaget. Men nog om det.

Dag 2 på Mallorca då?
Vi hade planerat för en riktig bergstur, med utgångspunkt från Port Soller, direkt uppför Puig Major, sen Sa Calobra, därefter hela bergskedjan till Pollenca och sen “platten” hemåt och avslutningsvis runda av dagen med Coll de Soller.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uppför Puig Major så hamnade jag rätt snabbt ensam, så brukar det oftast vara när jag kör i berg. Kanske inte för att jag alltid är sist, utan kanske mest för att alla verkligen tycks klättra i helt olika tempon. Och det var faktiskt så himla skönt att sega sig uppför berget helt solo. Jag är verkligen så himla nöjd med 2014 så jag har ingenting mer att bevisa när det gäller att cykla i berg. Det kanske låter drygt och inte så ödmjukt, men så är det, jag är nöjd, så nöjd! 2015 ska jag såklart spränga nya gränser, men det behöver man ju inte tänka på nu, man måste få njuta lite också!

Sällan när man cyklar i berg så ägnar man sig åt att njuta, men det gjorde jag verkligen på den här resan. Jag stannade och fotograferade när det bjöd på fantastiska vyer, jag stannade och drack vatten bara för att det fanns ingen mening att dricka andfådd (ni inser ju hur slö jag är just nu). Välförtjänt höst-slapphet helt enkelt!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En vacker dag kommer jag ramla ned för ett berg bara för att jag alltid ska stå på kanten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mina stackars vänner som var och en försökte spränga sina gränser uppför berget kanske inte tyckte det var lika roligt med mitt sengångar-tempo när dom fick väntar där uppe i evigheters evigheter. Men vad gör det? Jag tror säkert dom stod ut!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter Puig Major så blev det en kort bit utför och sen fika i apelsinkiosken innan avfärd mot dagens andra riktiga klättring, Sa Calobra! Jag hade bestämt mig redan långt innan att jag inte skulle köra Sa Calobra den här dagen, vad fanns det för mening liksom? Jag har kört den tre gånger redan, det skulle inte blivit några rekord idag och när det fanns ett fik i solen vad var meningen? Jag vill gärna slå PB på Calobra någon gång nästa år, så jag är absolut inte färdig med den klättringen, men just den här dagen var det inget som lockade. Dom andra gav sig av i raskt tempo och jag valde att hänga en stund på fiket och sen åtminstone klättra de 2.5 km som det var upp till toppen av utförskörningen ner till botten av Sa Calobra.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter 2.5 km når man Coll dels Reis från “fel håll”, det är därifrån nedförskörningen till botten av Sa Calobra börja. Jag kan ju meddela att första gången jag körde här så fattade jag ingenting, jag fattade aldrig när klättringen började och jag fattade aldrig att man skulle upp för den väg man precis kört ned för. Det var väl ungefär när jag stod där nere i botten och började cykla samma väg som jag precis kört ner som polletten trillade ner. Inte helt lätt det där. Det bjuds i alla fall på fantastiska vyer där uppe, åt båda håll!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var så roligt när jag gled omkring där utan mål och mening, så kommer en tysk man fram och frågar om han ska fotografera mig. Absolut, det är ju superroligt att bli fotograferad när man är ensam (även om jag tröttnat lite på stå-vid-cykeln-och-le-bilder, men ändå). När jag innan fotograferandet drar upp dragkedjan på tröjan för att se lite dräglig ut, så utropar han snabbt “nein, nein” och visar glatt att jag borde dragit ner den till naveln istället. Han skrattar ljudligt och samtidigt riktigt ser man hur hans stackars fru bara skäms ihjäl och lite diskret försöker ta avstånd från honom, hysteriskt roligt. Totalt harmlöst såklart, mest roligt och bilden blev ju helt ok även om den där vyn “has been done” lite för många gånger. Men ändå!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dom andra var hur som helst väldigt nöjda när dom stapplade upp för berget, jag är glad att jag inte åkte ned för jag tyckte den knappa km jag åkte ned för att fotografera var nog jobbig att ta sig uppför. Det är en väldigt fin klättring och väl värd ett besök om man befinner sig på Mallorca.

Efter Calobran blev det såklart snabbfika på apelsinkiosken igen och sen vidare mot Pollenca och den berömda citronpajen (som börjar bli lite överskattad kanske men det är skönt att låta myten leva vidare).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citronpajen i Pollenca var lika god som alltid, här började vi bli rejält trötta och mossiga efter en ganska krävande tur i bergen. Det var dessutom +30 grader i stort sett hela tiden och nästan helt vindstilla så en lång sen lunch (klockan var väl runt 16 när vi kom dit) var vi välförtjänta av. Här började vi, eller inte jag, men några av dom andra bli oroliga för om vi skulle hinna hem innan mörkret lagt sig. Jag tänkte att det var gott om tid, vi hade ungefär 4-5 mil plattkörning och sen över Coll de Soller (5 km, 5%) innan vi var hemma och det tänkte jag att det går väl fort.
DSC_0568 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fort gick det ju, men fort gick solen ned också tydligen den här dagen. När vi äntligen efter mycket möda nådde fram till botten av Coll de Soller så var klockan 19.05, solen gick ned 19.08 den dagen. Ganska snabbt så insåg vi att det var livsfarligt att ge sig upp i bergen i beckmörker utan lampor så vi hamnade helt enkelt i en taxi. Man kan ju tycka att det kanske inte är helt lätt för 4 personer att knöka in sig i en taxi (den femte hade vi redan knökat in i Christers hyrbil som han hade dagen till ära för att han inte cyklade just idag). Men vi hittade utan problem en taxi som glatt tog emot 4 personer och 4 cyklar, inte speciellt dyrt var det heller. Lätt tråkigt att avsluta rundan i en bil, men alla var nog ganska nöjda med dagens bedrifter ändå.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med lite tur kanske del III och IV kommer närmsta dagarna så kan vi runda av Mallorca för den här gången, det var ju trots allt över en vecka sedan jag var där!

Leave a Reply