#MyPower – Min wattmätare!

Jag har ju inte skrivit så mycket om min nya (den är ju inte ny längre förvisso) wattmätare som jag fick från VerveCycling/InfoCrank innan Haute Route.DSC_1702
Först får jag väl be om ursäkt för mina gräsliga(!) skor, nyklippt på landet när bilden togs. Wattmätaren har i alla fall suttit på cykeln sedan i slutet på juli och jag har haft väldigt mycket nytta av den redan. Dock kan jag villigt erkänna att jag är för okunnig för att utnyttja dess fulla potential både på träning och tävling. Det betyder ju å andra sidan bara att jag har lite förbättringspotential på den fronten.

Anledningen att jag fick Magnus Bäckstedts 53/36-klingor var för att jag fick min wattmätare med kompaktklingor, vilket jag inte använder hemma. Kompakt behöver man bara i bergen, faktiskt! Eller om man är gubbsvag! Egentligen använder jag 54/39 hemmavid men det tyckte dom inte att jag behövde “det är bara för dom riktigt starka grabbarna” och så pekade dom på Magnus så det är väl bara rätta in sig i ledet.

Under Haute Route så fick jag min data analyserad efter varje etapp och inledningsvis fick jag ett rätt lågt riktvärde för klättringarna, 170 watt, men det visade sig vara ganska lågt. Under veckan så låg jag konstant en bra bit över 200 watt i varje klättring. Här är data från veckans första etapp på 18 mil och nästan 9h cykel.
12345
Inte för att det går att se så mycket.. men det röda är watten!

Under klättringarna så presterade jag följande watt ungefär:
Etapp 1 – 258 watt (7 km), 249 watt (7 km), 221 watt (20km), 184 watt (18 km)
Etapp 2 – Kraschade cykeln innan jag hann med någon klättring!
Etapp 3 – 219 watt (16 km)
Etapp 4 – 212 watt (15 km), 223 watt (5 km), 216 watt (6 km), 215 watt (5 km)
Etapp 5 – 209 watt (24 km), 222 watt (9 km), 224 watt (7 km), 206 watt (7 km)
Etapp 6 – 214 watt (31(!) km), 202 watt (5 km), 204 watt (11 km)
Etapp 7 – 230 watt (15 km), 177 watt (5 km)

Vissa klättringarna blir missvisande när det till exempel kommer en bit utförskörning mitt i, då drar den ner snittwatten rätt så mycket. Men första etappen till exempel, är jag världens entusiast eller? Jag vet att jag gick ut lite hårt, men det där var ju löjligt jämfört med sista klättringen (då dog jag förvisso i värmen men ändå). Sen innehöll den klättringen även två små utförskörningar så det förstör, man borde räkna bort sånt.

Räknar man ut ett snitt på alla klättringar så snittade jag 218 watt per klättring under hela veckan. Det är ju ett rätt rejält spann mellan 258 watt och 177 watt också.

Siffror, siffror, siffror, siffror, siffror….. NÖRDERIER!

Jag vet inte om man behöver alla siffror, egentligen, men jag tycker det är roligt i alla fall! När vi åker till Mallorca i oktober för den sedvanliga säsongsavslutningen så ska jag minsann ta med Exan. Då ska jag trycka sönder den där wattmätaren uppför antingen Puigen eller Calobra! Eller ja, jag kan ju försöka åtminstone, vi får väl se hur det går med det! Förra året var jag megatrött på berg vid den här tidpunkten, men nu är det tvärtom. NU VILL JAG BARA HA MER!!!!

Entusiast var ordet ja! OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply