Mallorca: Bergets berg, Sa Calobra!

När man är på Mallorca och cyklar så är det några saker man måste klara av egentligen. Att ta sig an Sa Calobra (Coll del Reis) är en av dom. Jag har ju varit nere i det där berget typ 4-5 gånger redan så jag känner personligen ingen direkt hets att ta mig dit men för alla som inte varit här är det nästan ett måste. En fördel med att guida grupp är att man inte behöver tänka så mycket på tider eller rekord, medans dom andra hetsar varandra till personbästa så ligger jag längst bak i gruppen och ser till att alla överlever.

Bergsturen med utgångspunkt S’Arenal där vi bor består av en bit transport. Det blir cirka 40 km plattåkning till Inca, där vi får klättra upp “Llucbacken” (5-6 km) och sen blir det lite böljande åkning längst MA-10 innan vi når apelsinkiosken. Från apelsinkiosken är det 2.5 km till toppen av Calobra (och sen måste man åka ner på andra sidan, vilket även är samma sida man klättrar upp sen). Vi blev 14 personer som åkte iväg i morse för detta.


Här har vi nått Akvedukten vid apelsinkiosken och dagens första depåstopp väntade. Sedan var det som sagt 2.5 km upp till toppen av Sa Calobra och därefter ner på andra sidan. Av gruppens 14 deltagare åkte alla utom 1 ner (och alla som åkte ner tog sig upp med bravur). Det var ungefär hälften som inte kört klättringen innan och några var rädda för att dom inte skulle fixa det, men det var inga som helst problem för någon.

Av alla dom gånger jag varit på Mallorca så är detta absolut en av dom varmaste. Det var galet varmt uppför Calobra, det verkligen rann svett från kroppen. Dom två flaskorna jag hade räckte precis för att ta sig upp, hade det varit någon km till så vet jag inte om jag hade överlevt. Jag är inte konstruerad för att cykla i direkt sol i typ 45 graders stekande hetta, då rinner svetten över och hjärnan kokar upp.

Men hur som helst, en fantastisk dag och superduktiga cyklister i min grupp!

Leave a Reply