Bike Fit av Exan!

Äntligen har jag tagit mitt förnuft till fånga och bike fit:at (funny word) Exan!
DSC_0360-1
Den svarta pärlan skall äntligen bli optimerad för mig och mer behaglig att spendera tid på! Egentligen tycker jag att bike fit som koncept är ganska “sådär”, det har säkert sina fördelar men att ta 2000 kr för att ställa in en cykel åt någon känns “sådär”. Jag tror faktiskt att man med rätt kunskap kan göra det minst lika bra själv. Nu har ju jag problem med mina baksida lår och tänker att då kanske det är värt 2000 kr om jag kan få mindre problem av det. Att kunna cykla obehindrat är ju värt alla stålar i världen, lätt!

Det ingick dessutom lite analys av mig och det är ju alltid trevligt, tyvärr är det inget annat fel på mig än att jag tydligen är för tjock. Jag har god rörlighet överallt som en cyklist kan tänkas behöva det, jag är stark (inget nytt där) men tydligen lite för tjock kanske (ok då, det kanske jag visste). Stora muskulösa lår får jag tydligen ha, men magen borde vara mindre för att kunna sitta bättre i en aeroposition. Man skulle kunna säga att gubbmagen är i vägen (eller motsvarande för unga kvinnor). Eftersom jag har lite besvär så hade jag ju önskat egentigen att något vore uppenbart fel på mig (mer fel är “normalt” alltså), men nej, ingenting anmärkningsvärt hittades förutom gubbmagen!

Hur illa inställd var cykeln då? Jag var väldigt förväntansfull innan för jag har vänner som gjort bike fit och typ behövt höja sadeln 2 cm och dra bak styret 3 cm och ned 2 cm och så vidare, ganska stora skillnader alltså. Riktigt så illa var det inte ställt med min cykel, jag är ganska nöjd att måtten inte diffade så mycket för då har jag ju lite koll ändå.
bikefit
Sadel: Upp 5 mm + bak 10 mm
Styrstam: 10 mm kortare + 6% uppåt istället för nedåt

Jag hade knät ganska långt framför pedalen i nedersta läget = jag satt lite för lågt och långt fram, så därför åkte sadeln upp och bak. Styret som är 38 cm brett var helt rätt då det samstämmer med min axelbredd, ärligt trodde jag att jag hade ett 40-styre men tydligen inte. Styrstammen på 100 mm var lite för lång så jag ska skaffa en 90 mm bara jag lyckas hitta en. En FSA SL-K styrstam, 90 mm, med ett VITT K (mycket mycket viktigt) verkar tyvärr inte vara det lättaste att hitta. Vem vill ha ett rött K liksom? På riktigt? Det fungerar inte, det skär sig ju med orange!
FSA_SL_K_529a0216cf6e1
Får gärna ramla ned i brevlådan innan nästa helg då jag åker till Frankrike för att cykla i en vecka.

Hur kändes de förändrade inställningarna då?
Jag har ju inte styrstammen så styret är ju fortfarande lite för långt bort och långt ned men annars kändes det väldigt bra på dagens provtur. Det känns verkligen som om jag sitter mycket tyngre på sadeln och kan få ner kraften i benen istället för att ödsla energi på att hänga med alldeles för mycket tyngd på styret. Jag tror en lite kortare styrstam kommer göra det än bättre! Tyvärr kändes det lika segt som vanligt i baksida lår, men man kan ju inte förvänta sig mirakel omedelbart. Jag håller tummarna och tror att det med tiden kommer kännas bara bättre och bättre!
DSC_2254-1 DSC_2265-1 DSC_2268-1 DSC_2273-1
DSC_2249-1

Leave a Reply