Alperna: Col du Ornon och Col de la Morte

Jag lär mig aldrig riktigt det här med om bergen heter “Col du” eller “Col de”, oklart vad som betyder vad och varför alla inte bara kan börja på samma sak men det är ju en annan historia. Idag, återigen varmt och återigen berg, vad annars är vi här för? Det blev i alla fall för en gångs skull två små snälla klättringar och vi var väl aldrig över 1400 höjdmeter ens vilket känns skönt efter gårdagens möte med 2000 höjdmeter.

Det spås värmebölja och temperaturen stiger för var dag, från att ha varit åtminstone omkring 30 grader i skuggan inledningsvis i veckan så börjar det nu att stiga upp mot 33-35 grader i skuggan. På franska nyheterna så rapporteras det om upp emot 38 grader till helgen. Jag vet inte hur man tar sig uppför 5000 höjdmeter om det verkligen blir så varmt, det känns som om det kommer bli väldigt många som får bryta på grund av värmen. Jag hoppas jag inte blir en av dom.

Jag har helt reviderat allt vad tidsmål heter, under fjolårets 11h32min vill jag garanterat men blir det 38 grader så är det överleva som gäller, jag är glad bara att ta mig runt. Planen just nu är att pressa lite uppför första klättringen, Glandon, eftersom det fortfarande är morgonsvalt då (starten går runt 8, man når väl toppen av Glandon 2h30min senare ungefär). Därefter tror jag det kommer vara omöjligt att pressa sig uppför den långa 30 km´s klättringen till toppen av Croix de Fer. Det kommer vara runt lunch när man går in i klättringen och sen blir det bara varmare och varmare. Jag ser inte hur man ska kunna pressa sig uppför en lång stigning om temperaturen överstiger 35 grader, det känns inte riktigt rimligt. Jag tror man kommer ha fullt upp att bara överleva och klara av att existera i dom där temperaturerna.

Imorgon får vi äntligen hämta nummerlappen och startkit, det börjar verkligen närma sig. Utöver det så blir det väl något sista berg innan det blir helvila på fredag och Marmotte på lördag. Ska bli skönt att äntligen köra loppet, uppvärmningen är färdig nu.

Bjuder på lite bilder från dagen, varmt men väldigt härligt och vackert återigen:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA niels-k-1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply