Haute Route – Etapp 4: ÄNTLIGEN Stelvio, äntligen!

Dags för etapp 4 och STELVIO!!!
St. Moritz – Bormio
96km | 3560M + | 1890M –
DOLO_StageMaps2015-04
Dolomites Profiles
Ascents of the day
Passo del Bernina, 2330m (2nd class), 700m of altitude gain over 22.5km, 3% average
Forcola di Livigno, 2315m (2nd class), 263m of altitude gain over 3.95km, 6.7% average
Passo d’Eira, 2208m (2nd class), 176m of altitude gain over 2.7km, 6% average
Passo Foscagno, 2191m (2nd class), 488m of altitude gain over 11.1km, 4.3% average
Passo dello Stelvio, 2758m (1st class), 1448m of altitude gain over 19.5km, 7.4% average

Idag är det dags för en “riktig” etapp igen, “vilodagen” är över och nu är det dags att spendera ännu en lång dag på cykeln. Vi kommer att lämna St Moritz och ta Berninapasset som vi klättrade på bergstempot igår, det känns tryggt med välbekanta vägar. Det är ju en bra klättring för mig så det ska bli skönt med en lättare start.

Sen kommer vi vara “där uppe” som ni kan se på höjdprofilen. Det är tvåtusenmetersdagen och vi kommer landa på hela 5 toppar över 2200 höjdmeter och knappt vara under 1700 höjdmeter under dagen. Det är bara innan Stelvio när vi åker ner hela vägen till Bormio som vi är nere på “vanlig” höjd, därefter bär det ju upp mot Stelvio. Eftersom vi bor nere i Bormio så betyder även detta att man kommer möta dom som redan gått i mål när man är på väg upp, jag tror det kan bli bra, det ger alltid energi när folk skriker peppande saker när dom är på väg ned och du själv på väg upp.

Jag oroar mig lite lite för vädret, jag hoppas det inte blir något spöregn utan att temperaturen håller sig runt 8-12 grader där uppe och att vi kanske till och med får se solen. Det ska till och med vara 16-17 grader nere i Bormio innan vi börjar klättringen mot Stelvio. Blir det däremot 7-8 grader och spöregn så kommer mina händer inte bli glada, igen. Jag håller tummarna för bra väder, så kommer det bli en grym dag!

Nästan hela etappen är med i tidtagningen = äntligen en chans till att klättra lite i resultatlistan! Jag tror etappen passar mig, korta klättringar (förutom Stelvio) och inte så brant, det kommer nog bli bra, hoppas jag! Fick lite råd från InfoCrank-gänget förutom som jag ska försöka följa idag så får vi se hur det går! KUL ska det bli i alla fall.

EDIT: SNÖ i prognosen för Stelvio så klättringen är struken. Vilket fiasko. Veckans bästa klättring borta ur matchen. Bara 75 km idag alltså. Gud så tråkigt. 

Passo del Bernina:
Passo_del_Bernina_Samedan_profile

Forcola di Livigno:
Forcola_di_Livigno_da_bivio_Bernina_profile

Passo d’Eira:
Passo_dEira_Ponte_del_Rezz_profile

Passo Foscagno:
passoFoscagno

Passo dello Stelvio:
Passo-dello-Stelvio-Bormio_profile

Leave a Reply