Haute Route – Etapp 5: Sammanbrottet närmar sig

Nu är vi halvvägs och counting down fast… etapp 5 redan idag!
Bormio – Merano
148km | 3550M + | 4450M –
DOLO_StageMaps2015-05_1000px

Dolomites Profiles
Ascents of the day
Passo di Gavia, 2652m (1st class), 911m of altitude gain over 13.5km, 6.7% average
Passo del Tonale, 1884m (2nd class), 563m of altitude gain over 9km, 6.3% average
Passo Castrina, 1785m (3rd class), 1081m of altitude gain over 17km, 6.4% average

Besvikelsen över Stelvio ligger ju som ett moln över axlarna men det är bara glömma och gå vidare. Dom som cyklade upp igår kom ner med bildbevis över noll snö, inget regn och utsikt ner över dalen och de magiska serpentinerna. Herregud, bittert men I´ll be back, räkna med det! Nu pratar vi inte mer om det.

Idag då? Det var ungefär den här tiden i fjol som jag stod någon km från toppen av Tourmalet och snyftade för att jag var för trött och inte ville cykla mer. Blir det samma idag? Nej, spontant tror jag faktiskt inte det men man ska aldrig säga aldrig. Vi börjar med typ 25 km uppför varav  13.5 räknas till klättringen, egentligen är det ju konstigt att definiera det så när vägen från Bormio till toppen ser ut som nedan:
Passo_Gavia_Bormio_profile
Jag tycker det är i princip 25 km klättring, men men! Vi startar 07.00 med 10 grader ungefär, när vi når toppen kommer temperaturen ligga på 0-2 grader. Inget regn åtminstone så det känns väldigt skönt. Sen följer en farlig utförskörning där man tydligen ska ta det väldigt lugnt, vi hade en sån i Pyrenéerna ifjol också. Dålig asfalt, smalt, hål överallt, stup åt sidan och inget räcke. Imorgon startar alla samtidigt lyckligtvis nog så det kommer nog inte bli så många omkörningar utför för alla snabba cyklister kommer vara långt långt borta när jag når toppen.

Sen har vi två klättringar till och varmare temperaturer, pratas om 24(!) grader när vi når mål. Dock finns viss risk för regn senare under dagen men det kan man väl överleva med om det är varmt. Förhoppningsvis blir det en fin och bra dag, trots en kylig början.

Passo di Gavia (hela):
Passo_Gavia_Valfurva_profile

Passo del Tonale:
Passo_del_Tonale_Ponte_di_Legno_profile

Leave a Reply