Vardagsrumsträning – funkar det verkligen?

Jag har länge varit lätt skeptisk till det här med att träna hemma, jag tycker inte riktigt att det funkar, eller jag ska inte påstå att jag har försökt så hårt, men det är så mycket enklare att fokusera om man drar på sig träningskläderna och går iväg till gymmet eller kör ett utepass. Gör man det dessutom med ett gäng vänner så blir det ju ännu bättre. Varför ska man då sitta ensam i vardagsrummet och lida?

Jo, för att..  i slutet på förra “trainersäsongen” lyckades jag efter lite letande fynda en Tacx Flow Multiplayer för 2000 pix… den kostar typ dubbelt så mycket ny så jag var såklart mycket nöjd med mitt fynd. Jag har använt den lite sen dess, inte så överdrivet mycket för när det är sommar så cyklar man ju såklart utomhus alla dagar i veckan framför att cykla i vardagsrummet.

MEN, sommaren är slut… försäsongen är här! Nu på senare tid har jag alltså börjat hitta tjusningen med trainer. Mitt fynd är ju dessutom fantastiskt med alla sina små gadgets och funktioner! Vad jag INTE har lyckats med är att använda mig utav manuell styrning, den virtuella gubben kör bara in i bergväggar m.m. när jag försöker styra så den funktionen är OFF tills vidare… (jag vet inte hur utvecklarna tänkt här men minimalt utslag på styrningen borde inte betyda att man vill svänga 90 grader rakt in i en bergvägg och fastna där… tillbaks till ritbordet kanske? Eller så har vi ett SBS-problem).
DSC_2539_2541

För en siffror/statistik-nördar som mig själv så är läget “Free cycling” en dröm (skärmbilden till vänster här ovan). Det är bara välja att cykla efter distans, tid, watt, lutning, puls m.m. och sen paddla igång och så sprutar det siffror och grafer i fina färger. Har man ingenting annat att fundera på när man väl cyklar så funkar definitivt studera-grafer som tidsfördriv en ganska lång stund.

Jag körde ett ganska kort pass idag, 12 min uppvärmning —> en virtuell bana (skärmbilden till höger här ovan) på 15 minuter i ganska högt tempot och sen 10 minuter nedvarvning.

Därefter blev det en stunds krälande på golvet framför mute:ad Vinterstudion på SVT, med Darin dånande på högsta volym, utförandes massa bålstyrkeövningar. Thank god för liggunderlag, ekparkett funkar INTE som träningsunderlag, inte alls. DSC_2561_2564

Men jag tycker ändå vardagsrumsträning fungerar ganska hyfsat. Speciellt på vintern. Nog väljer jag träning med ett gäng kompisar eller gymmet framför det här, men är det inte väder och vill man ha kvalité så why not? Dessutom har jag ingen watt-mätare, ännu, så då är trainern snäppet bättre… bara en sån sak! Hur som, väl utfört arbete och jag gissar att kvällens julmiddag + tillhörande julbak med syster smakar tre gånger så bra med lite cykling i benen!

Leave a Reply