Stora bergsturen avklarad

Dagens plan var att hoppa på bussen med cykeln och ta sig ner till Andratx för att sedan cykla den episka “Stora bergsturen” som sträcker sig längst Mallorcas hela bergskedja. 13 mil och 2500 höjdmeter stod på agendan så det är egentligen ingen övermäktig tur men väl kännbar i benen.

Starten går från Port de Andratx som är fantastiskt vackert. Vi spånar redan på om den obligatoriska säsongsavslutningen i höst kanske ska utgå från Andratx, det ser ju onekligen rätt trivsamt ut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bergsturen börjar i alla fall rätt omedelbart med några km rakt uppför. Inte så brant så det är ganska humant. Dagens första överraskning kom dock när den tidigare så fina välvuxna vegetationen bara var helt borta. Första 5-7 km som tidigare haft skog och varit gröna och fina var nu helt kala och lite svarta träd här och var. Skogsbrand alltså! Ingen liten brand heller. Ett helt annat landskap i flera km.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERATuren tog i runda slänga 6 timmar och kändes ganska rejält i benen. 3 gånger uppför Puig Major som är Mallorcas högsta stigning på 4 dagar börjar ge sina spår i benen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Turen går väldigt mycket böljande upp och ner, vi stannade för lunch ungefär halvvägs i Deia som ligger längst kusten med fantastisk utsikt. Tyvärr är det ju lite turistpriser över maten men det kanske man kan leva med?

Precis innan lunch höll jag på att praktvurpa också. Jag körde i kanske 45-50 km/h och hade händerna nere i bocken med fingrarna lätt på bromshandtagen, rätt var det är får jag ett ganska kraftigt slag från marken. Fingrarna reflextrycker lite lätt på frambromsen som tjuvnyper till, jag känner hur kroppsvikten flyttas snabbt framåt och tänker att “shit, nu går jag över styret“. Men jag klarade mig lyckligtvis. En OTB i 50 knyck och då är nog tack och god natt för en tid framöver.

Efter Deia rullar rundan ner till Soller och där börjar den största och längsta klättringen, 13.9 km upp mot Puig Major. Jag var 7 minuter långsammare idag än i förrgår, trött i benen kanske?
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAEfter Puig Major går det återigen väldigt böljande upp och ner fram till Pollencabacken som är som jag tidigare nämnt Mallorcas finaste utförskörning. Tycker jag i alla fall! Tyvärr hade jag oturen att hamna bakom en livrädd dam + 5 bilar som körde i knappt styrfart ner för berget, det tog sin tid att köra om hela karavanen så mycket av utförskörningen blev förstörd.

Imorgon blir det fikarunda och en mycket soft dag för att kanske eventuellt avsluta den här resan med lite mer berg på lördag. Sen bär det av hemåt igen. Både skönt och tråkigt på samma gång att åka hem igen. Benen är nog mest glada över att det är över snart.

Leave a Reply