Lopp utomlands: Medical Certificate

För att få cykla lopp utomlands nere i Sydeuropa behöver man oftast (läs typ alltid) ett “Medical Certificate” som påstår att man är mer eller mindre frisk. Det går ju att tvista länge om det är mentalt friskt eller inte att anmäla sig till lopp som La Marmotte eller Haute Route men det är en annan historia.

Jag har så himla mycket problem med intyg för intygens skull, det är ju ingen som tittar på dom här intygen. Om jag dör i en hjärtattack under loppet så vill arrangörerna antagligen kunna svära sig fria från skuld och är jag undersökt innan och dom har bevis på det så är dom skuldfria. Känns på något sätt så himla icke värt, men ok, det kanske är bra för dom handfulla personer som faktiskt är sjuka och som stoppas vid en undersökning, hur ofta det nu händer, vad vet jag.

Till Marmotte så fixade jag ett intyg genom privata kontakter men till Haute Route så ville jag göra det riktigt, eftersom det är en veckas ansträngning så känns det ändå värt. Men sen insåg jag vad det kostar, mellan 1000-2000 kr hos svensk sjukvård. För att få ett papper där det står att jag är frisk? Det krävs inget EKG/arbetsprov utan mer hälsoundersökningsstuket. Bäst är att undersökningen tar i tid och kostar vad en normal undersökning kostar, 200 kr. Sen är tillägget varierande för själva pappret där det står att du är frisk, jag försökte fråga olika VC varför det är så men det blev bara svar i stil med “våra intyg kostar så mycket“. Men ok, +1000 kr för ett A4a och lite bläck, perfekt. Inte ens när jag försökte förklara att jag hade en mall där man bara skulle signera och stämpla så hjälpte det. Jag förstår verkligen inte vad det är som kostar extra om själva besöket i tid och ansträngning motsvarar en undersökning för 200 kr.

Om jag har problem med intyg för intygens skull så har jag ännu mer problem med att ta-så-mycket-betalt-som-möjligt-bara-för-att-man-kan! Osmakligt. (Gnäll gnäll, jag vet!). Tips om man vill komma lite lindrigare undan är IntygsGruppen, där kostar det i alla fall bara 600 kr för allting.

Sagt och gjort så , det blev den privata vägen igen och nu är intyget inskickat till HR och jag är numera välkommen på riktigt!
HR

H J Ä L P!
Ångesten är komplett…

För övrigt är jag konstaterad frisk nu efter två timmar på gymmet igår (där jag bland annat lyckades skaffa mig en lårkaka modell fotboll efter att en kvinna sparkade in bensparksmaskinen rätt i mitt lår när jag stod och vilade mellan mina övningar. Fel och se sig för lite då.). Ikväll planerar jag att göra skogen på Lidingö osäker med MTB:n! Äntligen cykel igen!

Leave a Reply