RAAM: Storslagna drömmar för framtiden

Race Across America (RAAM) är lite kort precis vad det låter som, en cykeltävling som sträcker sig över hela amerikanska kontinenten. Starten går från Oceanside, CA och målet är i Annapolis, Maryland. Sträckan att cykla är 3000 miles som grovt avrundat är ungefär 5000 km (500 mil) och dessutom tillkommer 52000 höjdmeter (så få inte för er att USA på något sätt skulle vara platt). Maxtiden är 9 dygn.
RAA_map
RAAM2010profile

Jag hörde talas om RAAM för några år sedan och tänkte snabbt att “vem f´n gör något sånt där?”. Sen tänkte jag att cykla i en vecka i sträck och sova i diket alternativt på cykeln är absolut ingenting för mig. MEN (det finns alltid ett men, alltid) så fick jag reda på att man kan köra RAAM i lag(!). I lag! 2, 4 eller 8 personer kan man vara. Det betyder ju att desto fler desto mindre sova i diket och desto mer drägligt äventyr. Hur som helst så tänkte jag att RAAM i lag vore något. Sen har jag inte tänkt mer på det och aldrig har jag tänkt speciellt seriöst på det heller och definitivt har jag inte planerat något runt omkring det.

MEN (ni ser, alltid ett men i bakfickan) så la en cykelbekant ut en förfrågan för några veckor sedan. Dom skulle ha ett möte angående RAAM och sökte efter andra som kunde tänkas vara intresserade. Jag är alltid intresserad, det är någon slags sjukdom. Det vore så coolt att cykla över USA, det är många som har som dröm att åka bil tvärs över USA men jag tycker att cykla istället vore så mycket häftigare.

I veckan så träffade vi i alla fall Anders Klavberg som körde RAAM 2014 i ett 2-mannalag, nämligen Team Cykelmagneten Sweden.
oceanside-top

Det var väldigt inspirerande att lyssna på Anders berättelse om årets lopp och som många andra äventyr så är det väldigt jobbigt när man väl är där upp i det, men efteråt så minns man “typ” bara det bra och tycker att det var det bästa någonsin. Jag vet inte egentligen om det är bra eller dåligt att man fungerar så. Det kanske är bra för annars är ju risken att man aldrig skulle våga utmana sig själv för att man går omkring och är rädd för att det ska bli jobbigt och tufft. Det vore ju hemskt tråkigt att leva så.
IMG_01-top IMG_1903-top IMG_2650-topIMG2198-topIMG_3756-top
Alla fotografier från Jonas Wallin!

Det finns ingenting bestämt ännu, men en plan är att eventuellt köra RAAM 2016 i lag. I mitt huvud ter det sig ganska bestämt redan att det ska bli så, men det är mycket som ska klaffa innan det går att säga bestämt att det blir av. För det första måste vi få ihop ett lag, just nu verkar det snarare som ett icke-problem och två stycken 4-mannalag kan vara en plan. Men blir vi 9 så har vi problem.

Sen ska man ju ha råd också, jag lyckades inte exakt förstå vad det kostade utifrån mötet. Men Mark som också var med på träffen och som körde i 4-mannalag i år och hade 11 crew-medlemmar med sig betalade totalt runt 100.000$ totalt för alla, alltså 750.000 kr(!). Utslaget på 15 personer så är det ju 50.000 kr, men säkerligen har cyklisterna en större kostnad än de som följer med som medhjälpare. Det är nämligen så att man måste ha följebil med en egen skara medhjälpare. 4 cyklister måste ha 2 följebilar och så bör man ju ha mellan 4-8 crew-medlemmar också.

En grov gissning är att man får kanske räkna med att betala mellan 40.000 och 100.000 kr för hela äventyret. Och eftersom jag inte är född med silversked i munnen eller har miljoner på banken så blir det ju en fundering över om det är värt det eller inte. Jag tror spontant att upplevelsen är ovärderlig så, ja, det är värt pengarna. Jag tror också att man ska ta chansen när den kommer och inte tro att den kanske kommer igen. Att få köra RAAM med 7 andra personer som jag faktiskt mer eller mindre känner är ju en chans som kanske inte kommer dyka upp igen i livet.

Att åka bil över USA tror jag inte heller skulle vara speciellt billigt, så sett till den upplevelsen så kanske kostnaden är likställd med en längre och lite dyrare semester. Jag vet inte, inte alls. Jag är sparsam i övrigt och slösar inte pengar på någonting alls förutom typ cykelresor så det här känns definitivt som ett motiverat slöseri om det nu blir av. Att det är först 2016 borgar ju också för att det kan bli billigare, bra och tidig planering ger ofta mindre kostnad.

Vi får se, tanken är i allra högsta grad i liv i alla fall! Lite coolt vore det väl?
IMG_1819 IMG_1866

Leave a Reply