Den är tillbaka men nu fokuserar vi på bergen istället!

Den omtalade förkylningen är smygande på väg tillbaka, eller jag känner mig minimalt snuvig och får panik och tror att den är på väg tillbaka? Har i alla fall vilat extra länge över midsommarhelgen, även fast jag kände mig fräsch för att träna redan i lördags. Tränade igår och känner mig omedelbart seg igen, lite snuvig och huvudvärk. Hoppas det går över, under tiden så fokuserar vi på lite berg.

Nämligen Marmotte-bergen!
profil-marmotte-2015-new

– Col du Glandon (1 924 m)
– Lacets de Montvernier (777 m)
– Col du Mollard (1 630 m)
– Col de la Croix de Fer (2 058 m)
– Alpe d’Huez (1 880 m)

Tycker man om snittlutning hit och dit, längd, information om var exakt klättringarna brantar på, exakt hur långa dom är, när vilan (utförslöpan) kommer och så vidare så har ClimbByBike.com aldrig gjort någon besviken. Fantastisk hjälpsam sida för alla klättringar tillgängliga på denna planet (eller typ, klättringarna värda att notera i alla fall).

Col du Glandon
24.12 km lång – 4.8% snittlutning (max 11-12%) – 1152 höjdmeter att klättra till toppen som ligger på 1924 meters höjd (farligt nära 2000 här).

Minne från ifjol är att den där rampen på 11-12% känns, rejält. Man har precis fått lite vila, brant utför, det svänger lite och sen så sitter man där med asfalten i fejset om man inte växlar ner i tid. Kör man åt andra hållet så kommer man lätt upp i över 80 km/h här (sen svänger ju vägen längst ner så det gäller att bromsa i tid om man vill överleva). Värt att komma ihåg eftersom årets Marmotte-sträckning går tillbaka den här vägen.
Col-du-Glandon-Barrage-du-Verney_profile

Lacets de Montvernier
3.24 km lång – 8.5% snittlutning (max oklart) – 277 höjdmeter att klättra till toppen på 777 höjdmeter.

I sammanhanget så låter det här ju som en ganska liten puff, men 3.24 km med snittlutning 8.5% är inte så roligt egentligen. Sen att kartan nedan inte stämmer överens med 8.5% är ju en annan sak. Verkar vara en rätt okänd liten topp, så det blir väl en överraskning vad som väntar egentligen. Tidigt på loppet så borde gå “lätt”.
12

Col du Mollard
Inräknad i klättringen nedan!

Col de la Croix de Fer
30 km lång – 5.1% snittlutning (max oklart) – 1522 höjdmeter att klättra till toppen som ligger på 2058 meters höjd. Äntligen över 2000!

På pappret tycker jag inte det här ser så illa ut egentligen, men skenet bedrar tror jag tyvärr. Speciellt om man läser runt bland andra som kört den här klättringen, det är inte så behagligt som det ser ut. Bara det faktum att klättringen är 30 km talar ju emot att det på något sätt skulle vara behagligt. Det kommer ju bli klättring i flera timmar, lyckligtvis ser man ju på höjdprofilen att vilan kommer med jämna mellanrum, det känns skönt! Inbillar mig på något sätt att detta är lättare än Telegraph och Galibier som Marmotte traditionellt går över, man kan ju ha fel på den punkten, vem vet?
Col_de_la_Croix_de_Fer_Saint_Jean_de_Maurienne_profile

Alpe d’Huez
13.2 km – 8.1% snittlutning (max 13%) – 1071 höjdmeter att klättra till toppen som ligger på 1880 meters höjd. Äntligen loppets sista anhalt!

Det är ju här det blir jobbigt på riktigt, första biten är det över 10% och det känns rejält i benen efter 4000 höjdmeter och drygt 157 km som man redan har cyklat. Ifjol var det dessutom rejält varmt här, det är inte mycket skugga på väg upp för detta berg.

Målet för i år är att inte behöva kliva av cykeln 10 gånger (eller var det tvåhundrafemtiosju gånger egentligen?) på väg upp för denna klättring. En eller två gånger kanske på sin höjd kan vara ok, men jag hoppas kroppen kommer orka ta hela klättringen i ett svep. I fjol så var det ingen chans att ta denna i ett svep, jag var helt död och behövde vila med jämna mellanrum för att sänka pulsen. Men nu har jag ju gjort detta en gång? Plus Haute Route, då borde väl kroppen lärt sig? Håll tummarna!
Alpe_dHuez_profile

Håll tummarna för en SUB10-tid nu!!
9.47 ger silvermedalj, bara en sån sak.. (fast SUB11 är ok det med förvisso)..

Leave a Reply