Vinter = intervallsäsong

Vintersäsong betyder för många cyklister inomhusträning i olika slag!

För några år sedan gick jag väldigt mycket på spinning och jag älskade det, naturligtvis gillar jag fortfarande spinning men inte riktigt på samma nivå. Dels så är det så svårt med ledare och musik, jag har så svårt för att tycka om ett spinningpass med ‘dålig’ musik (då är det ju min smak som är avgörande för vad som är bra/dåligt). Det slutar med att man zoomar in sig på 2-3 ‘bra’ ledare och så förföljer man dom desperat var dom än leder. Lite stalker-varning med andra ord.

Låter det flexibelt och enkelt? Njaooo, snarare jobbigt och omständigt. Ungefär som när jag gick på Fredrikshofs spinning förr om åren. När Regeringsgatan i centrala Stockholm senare blev Farsta simhall, inte alls så mycket i närheten av där jag bor/jobbar/existerar, så följde jag såklart efter. Var det smidigt? Nej, inte det minsta.

Vad gör man istället då? Jo, man köper en begagnad trainer på Blocket (typ ny och för nästan inga pengar alls) och så kör man hemma i vardagsrummet. Den största fördelen med det är såklart att man kan köra vad man själv vill/behöver OCH välja musik.

Det är EB, CUS, CMS, HLK, HK, HL, TT, SC, TS, fyror, pyramider och gud vet vad… 20160128-sc1-tt-bu 20160126-eb1-hlk1
I veckan som varit har jag kört EB1, TT, BU, SC1 och HLK, visst säger det mycket? Vi kan sammanfatta det med att det var väldigt väldigt jobbigt, det är den korta versionen.

Mina favoritintervaller är utan tvekan BU = belastningsuthållighet. Tyngsta växel och kadens runt 65-70, då mår mina ben som bäst. Jag vet inte varför jag tycker om den typ av cykel bäst, men det verkar som mina benmuskler är gjorda för att trampa tungt och med låg kadens. Givetvis ingenting som fungerar i längden, men som intervaller är det fantastiskt. Jag inbillar mig att man blir väldigt stark av det i alla fall.

Mina hatintervaller är ju allting som har med hög kadens och hög puls att göra och som är längre än en minut. Till exempel fyror, kräks, kräks och mer kräks. Men ack så effektivt, man blir ju starkare så varför klaga egentligen?

Till veckan blir det 4 långa BU-intervaller och pyramidpass i kräkszon. Risken finns med andra ord att jag dör innan veckan är över men det är en risk man får ta som cyklist.
bu4x8 pyramid
Kan knappt bärga mig till måndag….

2 thoughts on “Vinter = intervallsäsong

 1. Hej! Vilken modell av trainer använder du? Vortex eller Bushido? Eller nån värre?
  Har du provat någon etapp typ Alpe d’huez och isåfall är det realistiskt?
  Jag funderar på en Bushido eller Vortex.
  /mvh Magnus

  • Jag har en Tacx Flow Multiplayer, men kan ju inte påstå att jag använt multiplayer-funktionaliteten någonsin. Fyndade den billigt på Blocket.

   Har provspelat Mont Ventoux men jag har inte cyklat en hel klättring så jag kan inte uttala mig om hur känslan är. Däremot cyklat en platt bana virtuellt och det kändes ändå ganska realistiskt.

Leave a Reply