SATS – Vad hände?

När vi ändå är inne på “gnälltemat” och “vad hände?” så kan jag lika gärna spinna vidare, jag är ju trots allt tjej och då har man väl ett inbyggt gnällprivilegium i sin identitet? Väl? Kanske inte. Men vi kör ändå.

I förra veckan kickade Stockholms Landsvägscup igång med första deltävlingen, Giro de la Fiskartorpia! GP på Norra Djurgården för att tala ren svenska. I nästa vecka var tanken att deltävling nummer två skulle gå av stapeln. Nämligen Luma GP! För några dagar sedan kom dock följande besked lite tråkigt från Stockholms Cykelförbund.

Det går snabbt i GP och Luma GP är inget undantag. Tyvärr ledde det i det här fallet till en krasch för hela evenemanget, vilket nu måste ställas in helt och hållet. Bakgrunden är att tillståndet vi har haft för att köra Luma GP tecknades innan en ny stor hyresgäst flyttade in i Lumafastigheten. Denna nya hyresgäst vill inte att vi genomför Luma GP 2014. Till att börja med motsattes att tävlingen skulle genomföras en vardagskväll, efter flytt till söndagen motsattes ett genomförande överhuvudtaget. Det finns inte mycket vi kan göra åt den uppkomna situationen utom att beklaga att vissa tar ställning mot oss utan möjlighet till dialog. Folktempot runt Bornsjön den 3 juni har inte det problemet.”

Vad jag förstår så behöver man ha fastighetsägarnas tillstånd för att köra denna typ av arrangemang i stan. Fastighetsägaren i detta fall kollade naturligtvis med sina hyresgäster och då sa en av nordens ledande TRÄNINGSKEDJOR nej till att genomföra en cykeltävling runt husknuten. Men hallå, SATS? På riktigt? Vad tänker ni med? Förstår ni vad ni säger nej till här? Det är inget blåbärsrace som körs, det är ju Stockholms bästa herr och damcyklister som tävlar i elitklasser på nationell nivå som ställer upp. Det är inte Kalle Anka cupen!

Det var delvis tydligen någon parkering som skulle blivit inkapslad av GP-banan som man således inte skulle haft direkt tillgång till precis exakt hela tiden som ställde till det. Men vet man hur ett GP fungerar så vet man att cyklisterna kör varv, relativt samlat, så vill man komma åt sin parkering finns det snälla flaggvakter som kan vinka över fordon/människor ungefär varje minut. Man kanske skulle fått vänta 30-40 sekunder på sin höjd, men skulle det varit så hemskt?

Jag kan förstå att ett GP-lopp runt husknuten kanske för den oinvigde inte låter så smidigt om man vill ha fri tillgång till en entré + parkering. Men för alla som är lite mer insatta så vet man att det innebär egentligen inget större hinder än att man bör kolla både en och två och kanske tre gånger extra innan man korsar vägen och vid alla “osäkra” passager ställer ju arrangören ut flaggvakter som hjälper till. Så, vad är problemet?

Kunde inte SATS gjort något med arrangemanget istället? SATS har många cyklande medlemmar, cyklister går på gym i allra högsta grad. Cyklister går på spinning och “icke-cyklister” som går på spinning som kanske är lite cykelintresserade kanske skulle uppskattat att få se lite fartfylld tävling innan man kliver in på sitt egna träningspass. Bara att ställa ut ett SATS-bord, med två SATS-personer, kanske lite SATS-godis och SATS-ballonger och varför inte haft en SATS-tävling vid sidan av? Vad hade det kostat företaget liksom? Ingenting. Absolut ingenting som inte är försumbart i deras 1.6 miljarder höga omsättning för föregående år. Problemet är väl att uppröra ett hundratal cyklister + deras omgivning inte heller ger så stor effekt på den här 1.6 miljarder höga omsättningen. Är det inte underbart med stora företag som verkligen bryr sig om sitt rykte?

Jag hoppas inte SATS tänker arrangera någonting som har med cykel att göra inom snar framtid för jag tror att man kommer få jobba ganska hårt för att få tillbaka något slags förtroende från dessa cyklister. Jag är själv skeptisk till om SATS är så intresserade av motion egentligen eller om det bara är pengarna som är det viktiga? Hade man varit genuint intresserad av motion och att “leva vår vision” på riktigt så hade man tagit dialogen med Stockholms Cykelförbund och sett till att arrangemanget blivit av på ett sätt som passat båda parter.

Vi lever vår vision! 
SATS mission är att vi ska hjälpa fler att träna regelbundet. SATS vision är att förbättra människors vardag genom att vara en drivkraft för bättre hälsa och ökat välbefinnande.”

Jo, men det känns verkligen som om detta samstämmer med verkligheten…. . . . . . .

11 thoughts on “SATS – Vad hände?

 1. Sats tillgodoser medlemmarnas önskemål. Gud så vi i Sjöstan hatar cyklister, dessa tunnelseende fartdårar som svischar förbi utan att använda cykelklockan, som far ut framför bilar och näst intill kör över våra barn. Go Sats! GO!

  • Så det är i Sjöstan näthatarna håller till?

   Ärligt talat tror jag att det är en viss skillnad på tävlingscyklister i en GP-tävling och vardagspendlare som TROR att de är med i en GP-tävling.

  • Nu är ju “cyklister” ingen homogen grupp så det känns väl starkt att påstå att man hatar “cyklister”, hatar är ett ganska stark ordval också. Jag ogillar också cyklister som bryter mot trafikregler och som inte visar hänsyn mot andra, speciellt mot barn som inte alltid agerar som man tror i trafiken. Men jag tycker inte heller om bilister som bryter mot regler, t.ex. kör för fort utanför skolor/lekplatser där det är 30-zon. Jag skulle aldrig applicera logiken att jag “hatar bilister” för det, jag ogillar snarare bara människor på ett individuellt plan som bryter mot lagar och regler.

   Det är synd att alla cyklister ska lida för att några inte kan uppföra sig!

  • Jag tycker att den aggressiva stämningen som sprids av diversa personer i sjöstan känns väldigt märkligt… Det finns alltid några respektlösa människor bland alla som rör sig här – om det är några lattemammor i rad som blockera trottoiren utan att gå 2 cm till sidan (jag är själv mamma + vagn och fattar inte vad som pågår i deras universum), bilister som beter sig som anarkister, hundägare som har aldrig hört om att plocka upp bajs, föräldrar som tror att de är ensam på färjan till dagis eller cyklister som inte har en aning om hur att bete sig i trafiken. Det finns många som måste skärpa sig här men det betyder inte att man måste skära alla över en kam…

  • Anna-Carin, spännande att göra sig till uttolkar för alla so bor i “sjöstaden” och samtidigt hävda att “cyklister” är okänsliga fartdårar som försöker köra över dina barn? Tyvärr tror jag att det är den attityden som gör Sverige till en av de farligaste ställen som jag har cyklat på. Till skillnad från länder som Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland och även USA så verkar det sprida sig en aggressivitet bland svenskar i trafiken (vare sig man går, cyklar eller åker bil) som bara kommer att leda till fler olyckor för alla. Jag vill på inget sätt försvara cyklister som uppträder illa i trafiken, men att ha gående som utan att se sig för går rakt ut i en cykelbana (jag undrar om det gör samma sak i vägen?) eller bilister som medvetet försöker att köra på mig på cykeln känns inte så roligt när man sitter väldigt oskyddad på en cykel. Jag har lärt mig av en av mina tävlande cykelkamrater (som skulle varit med och kört rung Lumaområdet) att aldrig köra mer än max 20 km/h innanför tullarna (på vissa platser finns det ju dessutom ännu långsammare maxhastigheter för cyklar, t ex Hornsgatspuckeln där det är 7 km/h) för att kunna reagera om något händer och inte skrämma andra medtrafikanter. Jag uppmanar alla andra att göra samma sak.

   Jag tror att vi alla måste fundera på vad vi kan göra för att åstadkomma en lugnare och säkrare trafikmiljö, vare sig vi går, cyklar eller kör bil. Att då generalisera om att “cyklister” beter sig på ett speciellt sätt, eller att “alla i sjöstaden” hatar (väldigt starkt och aggressivt ord föresten) dessa cyklister hjälper ingen att skapa en säkrare trafikmiljö för vederbörandes barn!

   Slutligen så är det en rejäl skandal att SATS säger nej till ett cykel lopp, är det någon som har pratat med SATS ledning om detta?

   • SATS säger i direkt kontakt bara det nedan, tror ingen gått högre upp för att få svar på exakt vilka tankegångar som ligger bakom beslutet.

    “Den planerade rutten och tidpunkten av Luma GP skulle innebära en försämrad tillgänglighet till centret som i sin tur skulle påverka våra medlemmar negativt. Vi hade ingen förhandsinformation kring loppet och med kort varsel från arrangörerna – två veckor – hann vi inte heller hitta och kommunicera en alternativ parkeringslösning. Vi beklagar om detta blev anledningen till att loppet ställdes in helt och hållet och håller tummarna för att övriga inplanerade lopp kan genomföras enligt plan. ”

    • SUCK!! Kanske finns anledning för så många som möjligt att fråga dem så de inser att det har gjort bort sig? :)

 2. Bra inlägg! Sjukt trist att Luma GP, en fin institution, gått i graven. Och än tristare att ett företag som påstår sig värna om träning är det som sänker. Men SATS måste nog vara det mest kommersiella som finns, McDonalds för gym typ, så det är väl egentligen inte så förvånande att det är så substanslöst med fullständig avsaknad av äkta vision.

 3. Har nu skickat följande fråga till SATS, får se vad de svarar :)

  Bäste SATS, jag har under flera år tränat regelbundet hos er och har uppfattat att ni är en förvisso kommersiell men ändå trovärdig leverantör av träningstjänster. Med er vision som är “förbättra människors vardag genom att vara en drivkraft för bättre hälsa och ökat välbefinnande” är jag ytterst förvånad över ert agerande kring er nya anläggning i Luma området och det faktum att er negativa inställning till det årliga cykelloppet Luma GP som ni genom ert agerande har omöjliggjort genomförandet av i år.

  Jag vet inte hur pass väl bevandrade ni är i hur ett GP lopp går till, men om ni inte vet så är det ett lopp som körs på en varvbana där hela klungan som är kvar i loppet kör ihop, det gör att hänvisa till att det skulle på ett allvarligt sätt försvåra för era kunder att nå parkeringsplatsen vid ert nya center känns väldigt omotiverat?

  Det är på inget sätt enkelt att arrangera cykeltävlingar i Stockholmsområdet (vilket inte minst Friends Arena fick erfara under förberedelserna för Stockholm Grand Fondo i vars rådgivande kommitté jag har verkat) och när det finns ett väl inarbetat koncept som har fungerat i flera år känns det otroligt tråkigt att det är ett företag som säger sig vilja verka för “bättre hälsa och ökat välbefinnande” som omöjliggöra genomförandet 2014.

  Jag har som sagt var varit en trogen och nöjd kund, men detta agerande gör att jag allvarligt måste överväga om jag skall fortsätta att träna hos er eller om jag skall välja någon annan av de i allt väsentligt homogena konkurrenter som ni har?

  Vore tacksam för ett svar från någon som är ansvarig för beslutet hos er (och då helst inte ert standardsvar som ni skickat till dem som frågat; “Den planerade rutten och tidpunkten av Luma GP skulle innebära en försämrad tillgänglighet till centret som i sin tur skulle påverka våra medlemmar negativt. Vi hade ingen förhandsinformation kring loppet och med kort varsel från arrangörerna – två veckor – hann vi inte heller hitta och kommunicera en alternativ parkeringslösning. Vi beklagar om detta blev anledningen till att loppet ställdes in helt och hållet och håller tummarna för att övriga inplanerade lopp kan genomföras enligt plan.”).

  Hälsningar

  Thomas Backteman

 4. Pingback: Så, vad hände då? | Karolina Örnstedt

Leave a Reply