MTB i Högbo MTB Arena

Igår hade jag och två kompisar en heldag på MTB uppe i Högbo MTB Arena som ligger strax utanför Gävle. Det är ungefär 2hs bilresa från Stockholm så har man inte ork/tid/möjlighet att stanna en hel helg så är det lagom avstånd för en dagsresa.

Högbo har ju poppat upp lite här och lite där under säsongen och efter alla bilder från kompisar så kändes ett besök givet. Visst finns det gott om stigar i Stockholm och visst finns det mängder med stigar som jag aldrig åker. Men Högbo är ju en hel ‘arena’ där ALLT finns. Verkligen allt. Blått, rött, svart, teknik och långa slingor med blandad terräng! Det passar verkligen alla och finns gott om valmöjligheter och alternativ.

4 blåa, 3 röda, 3 svarta, 1 teknik och 4 ‘mixbanor’ finns att välja på!

Vi började med att åka blått, det var ju alldeles för lätt men personligen har jag ju inte suttit på en cykel på 4 veckor så varför inte. Sen halvvägs i den blåa så hittade vi en röd och bytte i farten, därefter släppte spärrarna helt och vi gav oss iväg i de svarta spåren.
R-1
R-3


Innan lunch hann vi även med att köra 20 km slingan som var en blandning av det mesta man kan tänka sig. Den åkte in på lite blåa stigar, röda och även svarta och det var lite skogsväg blandat med stig. Den slutade med att vi besökte teknikbanan och körde lite doserade kurvor. Lite av varje och allt i samma slinga, jätteroligt verkligen.

De svarta stigarna som vi besökte gav ingen “när-döden-upplevelse” och “herregud, nu kör jag åt helvete och dör“-upplevelse utan det var mer ‘behagligt’ utmanande. Banan Kemi var ju jätteirriterande med sina stenar och rötter, noll flyt och låg fart eftersom det inte flöt. Men jag kände aldrig att jag var på väg att köra åt helvete, överlevde dessutom den avslutande spången utan att kliva av eller köra över kanten! Bara en sån sak!

Nej, det är inte filmat i slow motion, det går sådär långsamt..

Därefter så blev det grillning till lunch, det finns ju gott om grillplatser och bänkar runt om banorna så vi hade planerat innan att grilla till lunch. Dessvärre hittade vi ingen ledig plats nära parkeringen som låg i solen så det fick bli Robbans patenterade aluminiumfolielösning (men vi fick ju sol och det var det viktigaste). R-2
R-6
Efter alldeles för många varmkorvar och kanske lite för många grillade marshmallows så var det dags för eftermiddagspasset. Eftersom vi ville lukta jordgubbe resterande timmar av dagen så blev det även till att byta om till torra och rena kläder vilket faktiskt var oväntat skönt och gjorde att man kände sig lite fräschare.

Vi åkte sedan 15 km slingan som påminde mycket om 20 km slingan och bjöd på stor variation i underlag och terräng. En del bitar av slingan gick längst med vattnet och i kombination med strålande sol och höstfärger omkring så var det ju väldigt vackert. Man har verkligen lyckats med att variera banorna så det är väldigt vackert bitvis nästan oavsett vilken slinga man väljer att cykla, stort tummen upp. R-4
R-5
Sen kände vi oss lagom nöjda efter 45 km och över 2h30min i sadeln och framåt någon gång strax innan 17 så gav vi upp. Då hade vi ändå varit ute i några timmar även om cykeltiden inte var sådär jättehög. Det var ändå huvudsakligen teknisk stig vi körde och att hålla på med det i mer än 2-3h brukar normalt bara göra att man ökar skaderisken. Jag hade velat köra en av dom svarta banorna som vi bara körde bitar av när vi körde 20 km slingan, för den verkade så rolig. Det hann vi inte med denna gång och det var ingen idé att avsluta med en svart bana när man redan var trött i benen.

En kort fika hann vi med och sen åkte vi tillbaka mot Stockholm! K-1Enda smolket i begären är att JAG KÄNNER MIG FÖRKYLD IGEN!!

Helt otroligt egentligen! Hoppas verkligen att det inte bryter ut igen, idag känns det mindre än igår i alla fall. Alltid något! Håll tummarna för att det är falskt alarm.

Högbo MTB Arena får annars fem tummar upp av fem! Eller kanske 4.9, ibland upplevde jag på de längre slingorna att skyltarna kommer lite sent och var svåra att se så där kanske man skulle kunna göra något. Annars var det perfekt, lätt att hitta och gott om kartor och pilar överallt! Det blir definitivt ett återbesök!

Leave a Reply