2x20min i vidrighetens tecken

Jag körde ett 2x20minuterspass tidigare idag, första gången faktiskt så det blev lite av en överraskning vad som väntade. Jag hade faktiskt inte tänkt mig att det skulle vara så illa egentligen, men det var fruktansvärt. Den första intervallen gick riktigt bra ändå, tittar man på grafen nedan så ligger den ju rakt och fint. Eller ok, pulsen stiger väl lite medans hastigheten och watten går lite nedåt men det är ju marginellt egentligen och ganska kontrollerat. Tycker det ser helt vettigt ut ändå. 20160218-2x20min
Tittar man på den andra intervallen istället så ligger ju pulsen förhållandevis rakt men resten av graferna åker vilt upp och ned. Det röda är pulsen, grönt är watt, blått är hastighet och lila är kadens. Det var väldigt jobbigt att hålla igång 20 minuter till så det blev en kamp mellan “nej, men det här går inte, jag orkar inte 17 minuter till, nu lägger jag av, jag är trött idag, jag har inte ätit riktigt, jag testar en annan gång istället” och diverse andra ursäkter till “jag orkar, det går ju bra det här, nu är en fjärdedel avklarad, bara 17 minuter kvar, jag har ju redan gjort 20 det här är ju ingenting“. Känslan under ett sånt pass är lätt schizofren och man slåss mot sina demoner hela tiden. Då ska man påminna sig om känslan efteråt, hur kommer man må om man ger upp och hur kommer man må om man istället pressar sig igenom det? Det blir lätt att ta rätt beslut då!

Någon frågade mig var mina bilder på passen kommer ifrån, jag kör Tacx så mjukvaran är deras. Passet har jag gjort själv, staplarna i passet kommer av att jag ökar lutningen på mina intervaller. Så lutningen är 0% i början och 1% på intervallerna. Det negativa med det är ju att jag behöver pressa mer watt för en viss hastighet. Jag tycker dock inte att det spelar någon roll för jag jagar inte ett högt snitt när jag kör intervaller. Att jag så tydligt visuellt kan se mina intervaller på skärmen är det som räknas för mig så jag tycker det här upplägget är jätteanvändbart.

Nu har jag inte stenkoll på min maxpuls längre, den har varit över 200 slag för några år sedan när jag var mycket mindre tränad men på senare år så har jag ‘bara’ nått runt 195. Det gör att passet hamnade runt någonstans 87-88% av max och det är väl ungefär det jag klarar av i 70 minuter, lätt döendes på kuppen.

Leave a Reply