29” … vilken bluff!

Jag satt igår och beklagade mig för en vän som jag bestämt cykelträff med om några dagar att jag måste panikskaffa nya dubbdäck till min MTB (29”:are) eftersom jag inte har någon CX för tillfället. Jag har ju ett par dubbdäck som passar till snart-anländande-CX:en,  d.v.s… 28”´s hjul!

MEN…. då kommer det fram mitt i samtalet att 29”-MTB:ar kan ha samma däck som 28”´s CX:ar/racers m.m….. men hallå? Hur går det till? Ett större hjul borde ju inte kunna ha ett mindre hjuls däck, det fattar jag ju till och med jag. Jag går verkligen inte igång på däckdimensioner, jag tycker att jag har relativt bra koll på cykelprylar men när det kommer till att t.ex. inhandla nya däck/slangar så är jag “rätt blond” och måste gå och smygtitta vad jag har, skriva ner alla siffror och ta med till affären. Det är det enda sättet det kan bli rätt på…. annars kan jag komma hem med precis vad som helst… slang till en barncykel typ, fast jag behövde till racern. Ungefär.. kanske inte så illa men inte långt ifrån… men hur som, vill man grotta ner sig i däckdimensioner så finns det gott om ställen att göra det. Typ här

Största bluffen är ju att 29”:are tydligen är 28” …. är 26”:are 25” då eller? 27.5” = 26.5”? Allt verkar vara “fel” …. ska man veta det eller? Är det jag som är efter? Vet alla andra om att fälgarna kan ha olika dimension och att det är fälg PLUS däck som anger storleken? Men men.. bra för mig hur som, då behöver jag inte köpa ytterligare ett dubbdäckspar utan kan slänga på mina gamla och cykla utan att behöva vara rädd för att vurpa! Nog för att det är vår ute men isfläckar är det gott om…

Same same but different alltså? Nog för att det bevisligen är samma dimension på hjulen, men det ser verkligen inte så ut!! Är såklart dom överdimensionerade och blaffiga däcken på MTB:n som gör att den ser så fläskig ut…
DSC_2748

Well well… sista bloggposten för i år och passar därför på att önska alla ett Gott Nytt År! Må 2014 bli the best year ever!

3 thoughts on “29” … vilken bluff!

    • Total förvirring.. att mäta ytterdiametern på däcket och ange det som storlek på hjulet är ju visserligen ett sätt att göra det på, men då får man olika hjulstorlek beroende på vilken däckprofil man köper, vilket också är sant. Det som blir så vansinnig dumt är att när du ska köpa ett däck så måste det passa på fälgen, vilket gör att om du anger t.ex. 29″ så finns det kanske 10 olika däck, varav ett bara ett passar.. Kul det skulle vara om det var likadant med bilar!
      Gillar också att sättet att lösa förvirringen är att inför att annat mått.. (700c t.ex.) Cyklister.. ja jag säger då det..

    • Fast om man köper en 27.5” är fälgen 27.5”? Men om man blaffar på ett standard MTB-däck får man ju 28.5” totalt med samma logik? Och om 29” är 29” inklusive däck så är det ju INGEN skillnad alls nästan… ehrm… säger ju att däckdimensioner sucks, vem går igång på det liksom?

      Oavsett är 29” alldeles för stort, det är ju som att vara ute med en pansarvagn… jag har inte alls fastnat…..

Leave a Reply